יום שני, 24 בספטמבר 2018

יונקים בדרכים

מעבדת אבי בר מסדה החוג לביולוגיה וסביבה - אורנים


דרכים מהוות מכשול עבור מינים רבים של בעלי-חיים אשר נמנעים מחצייתן, עקב המחסום הפיזי והחשש מדריסה. פיתוח דרכים גורם לקיטוע בתי-גידול ולהשפעה חמורה על אוכלוסיות בעלי-החיים בקרבתן, ובעיקר על הטורפים. שלמה קאין, בהנחייתם של פרופ' אורי שיינס וד"ר אבי בר-מסדה, בדק את ההשפעה של דרך-נוף על היונקים במרחב פתוח, והשתמש בדרך הנוף נחל-שקמה כמודל. 

דרך-נוף נחל-שקמה מושכת מטיילים רבים. לאור הצלחתה, המועצות האזוריות באזור מעוניינות לסלול דרך נוספת, ועל כן עלה הצורך לבחון את השפעת הדרך הקיימת על בעלי-החיים במרחב לפני סלילת הדרך החדשה. המחקר בחן את ההשפעה שיש לדרך-נוף נחל-שקמה על הפיזור המרחבי, הפעילות והרכב החברה של יונקים גדולים. 

המחקר התבסס על ניטור אוכלוסיות של יונקים גדולים באמצעות מלכודות מצלמה, אשר מוקמו קרוב ורחוק מהדרך הקיימת. מניתוח התמונות כומתו השפע היחסי של המינים השונים, מספר התצפיות של מין ליחידת שטח וזמני פעילותם, וכן פיזורם המרחבי בשטח בחמישה אזורים, קרוב ורחוק מהדרך. 

Fig. 1
מפת דרך-נוף נחל שקמה ומיקום מצלמות המלכודת

בממוצע, מספר המינים היה גבוה באתרים רחוקים מהדרך (7 מינים) בהשוואה לאתרים הקרובים לדרך (2.5 מינים), אולם ההבדל לא היה מובהק סטטיסטית. חלק מהמינים (כגון צבאים, חזירים וזאבים) נטו להופיע רחוק מהדרך, בעוד מינים אחרים (כגון תנים וגיריות) הופיעו בשיעור דומה קרוב לדרך ורחוק ממנה. ככלל, לדרך-הנוף השפעה לא אחידה על המינים השונים כמו גם על הרכב החברה. לפיכך, ההחלטה על סלילת הדרך החדשה צריכה להיעשות תוך התחשבות בנטיית מינים רגישים להימנע מקרבת הדרך

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה