יום ראשון, 6 בינואר 2019

האם עופות מים עשויים להפיץ את החיידק הגורם למחלת הכולרה?

מעבדת מלכה הלפרן, החוג לביולוגיה וסביבה


חיידק הוויבריו כולרה Vibrio cholerae, הגורם למחלת הכולרה הקטלנית, חי במים. כיצד מופץ החיידק בין בריכות ואגמים מבודדים? אחת ההשערות היא, שעופות מים נודדים מסוגלים להפיץ את החיידק בין מקווי מים שונים. כדי לבדוק את ההשערה צריך להכיר את הרכב חברת החיידקים (המיקרוביוטיה) במערכת העיכול של עופות מים ולבדוק האם ויבריו כולרה הוא חלק מחברה זו. ד"ר סיון לביאד-שטרית בדקה את הרכב החיידקים במעי של קורמורן גדול, לבנית קטנה, אנפת לילה ושחף אגמים. ויבריו כולרה בודד ממערכת העיכול של שלושה מתוך המינים (קורמורן גדול, לבנית קטנה ואנפת לילה). ממצא זה תומך באפשרות שנדידת עופות יכולה להיות הדרך להפצה העולמית של החיידק

בנוסף, נמצא כי כל אחד ממיני העופות שנבדקו מאכסן חברת חיידקים ייחודית לו. חברת החיידקים של שחף האגמים נבדלה באופן מובהק מחברות החיידקים במעי של מיני העופות האחרים, כנראה בגלל נוכחות חיידקים מהסוגCatellicoccus  (Firmicutes) אשר שכיחותו בשחפים היתה גבוהה במיוחד (כ- 60% מכלל המיקרוביוטה במעי). עוד נמצא כי מיני עופות הקרובים זה לזה מבחינה אבולוציונית מכילים חברות חיידקים דומות. הסבר אפשרי לכך הוא כי העופות וחברת החיידקים המאכלסת את המעי שלהם עברו קו-אבולוציה והתאמות הדדיות לחיים ביחד.

שחף אגמים. צילום: אורן פלס, מתוך אתר פיקיויקי
קורמורן גדול. צילום: דר' אבישי טייכר, מתוך אתר פיקיויקי



אנפת לילה. צילום: אריה טננבאום, מתוך אתר פיקיויקי
לבנית קטנה. צילום: ד"ר אבישי טייכר, מתוך אתר פיקיויקי

במחקר השתתפו ד"ר סיון לביאד-שטרית, פרופ' עדו יצחקי, ד"ר מאיה ללזר ופרופ' מלכה הלפרן. סיון תרצה על המחקר במסגרת הכנס "מחקר, עיון ויצירה" שיתקיים באורנים ב 21.1. ניתן להירשם לכנס כאן.





אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה