יום שלישי, 25 בפברואר 2014

דארווין והכרוב


אחד ממקורות ההשראה של צ'רלס דארווין חי לו בצנעה בגן הבוטני באורנים. דארווין, הוגה תורת האבולוציה, היה הראשון שהסביר כיצד תהליכי ברירה טבעית מעצבים שינויים בתכונותיהם של בעלי חיים וצמחים לאורך הדורות. פרטים שתכונותיהם מתאימות לסביבה שבה הם חיים שורדים ומתרבים, ומורישים את התכונות הללו לצאצאיהם. לעומת זאת, פרטים בעלי תכונות לא מתאימות אינם שורדים, ותכונותיהם לא משתמרות בדורות הבאים.

דארווין חשב שהעדויות הברורות ביותר לרעיונות שלו מגיעות דווקא מתהליכים של טיפוח וברירה מלאכותית של בעלי חיים וצמחים בידי האדם. למשל, מטפחי כלבים דואגים לזווג כלבים בעלי תכונות הרצויות להם (כמו ריצה מהירה לכלבי צייד, או אופי רגוע לכלבי מחמד), ויוצרים תוך זמן קצר גזעים בעלי התכונות המבוקשות, שגם עוברות בתורשה מהורים לצאצאים. על אחת כמה וכמה, טען דארווין, שהברירה הטבעית, שפועלת לאורך תקופות הרבה יותר ארוכות בטבע, יכולה להביא לשינויים חשובים בתכונות מורשות. דארווין ליקט דוגמאות רבות לכוחה של הברירה המלאכותית בספרו "מגוון בעלי חיים וצמחים בתנאי ביות", שיצא לאור לפני כ 150 שנה.


כרוב הבר (משמאל), ומגוון הגידולים החקלאיים שנוצרו כתוצאה מטיפוח של חלקי צמח שונים

אחת הדוגמאות המרתקות היא ביות כרוב הבר וטיפוחו כגידול חקלאי, או בעצם כמה גידולים שונים. חקלאים טיפחו במהלך הדורות זנים שונים של כרוב הבר, כפי שרואים בתמונה למעלה. בכל זן שמו דגש על תכונה אחרת: גבעול עבה (קולרבי), עלים רחבים (קייל), תפרחות רבות (ברוקולי), ניצנים צדדיים (כרוב ניצנים), ניצן קודקודי (כרוב) או תפרחת יחידה (כרובית). אך מיהו צמח הבר שממנו בויתו כל הירקות הללו? כאן מביא דארווין בספרו שתי דעות מנוגדות. דעת הרוב (גם כיום) היא שמוצא כל הזנים החקלאיים הוא במין יחיד הגדל בספרד ובפורטוגל. ההשערה המתחרה היא שמדובר בשני כרובי בר קרובים יחד עם בני הכלאיים שלהם – כרוב הבר ממערב הים התיכון, והכרוב הכרתי (בתמונה למטה) מארץ ישראל וסביבתה.

כרוב כרתי בשמורת נחל מערות



וכך כתב דארווין בספרו:
Most authors believe that all the races are descended from the wild cabbage found on the western shores of Europe; but Alph. De Candolle forcibly argues on historical and other grounds that it is more probable that two or three closely allied forms, generally ranked as distinct species, still living in the Mediterranean region, are the parents, now all commingled together, of the various cultivated kinds.

הכרוב הכרתי הוא מין נדיר בארץ, וגדל רק בשמורת נחל מערות שבכרמל. הגן הבוטני באורנים משתתף במאמץ לשמר אותו בתנאים מבוקרים יותר.  במערכת חינוך שנמנעת מהוראת אבולוציה בבתי ספר תיכוניים, הכרוב הזה הוא גם תזכורת חשובה להשפעתה של ברירה (טבעית ומלאכותית) על חיינו.

תגובה 1:

  1. ברמת הנדיב, בשיתוף עם רשות הטבע והגנים ,נעשה מאמץ דומה של שימור וניטור הכרוב הכרתי. על כך אפשר לקרוא באתר של רמת הנדיב : תחת מחקר, מחקרים עכשויים, ניהול וממשק :)

    דניאל בשן

    http://www.ramat-hanadiv.org.il/

    השבמחק